Het maakt niet uit hoe oud je bent, het is vaak moeilijk om de beste versie van jezelf tot uiting te brengen. Soms hebben we al eens last van weinig zelfvertrouwen, zitten we niet goed in ons vel of weten we niet hoe we optimaal en helder kunnen communiceren. Wanneer deze gevoelens echte belemmeringen worden waar je constant last van hebt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Ben jij vastberaden om de beste versie van jezelf te worden? Dan helpt Devijfklaver® je met deze 5 stappen graag op weg.

 

 

1. Leer van jezelf te houden

Houden van jezelf, hoe doe je dat? Bestaat hier misschien een handleiding voor? Helaas, was het leven maar zo gemakkelijk! Maar je kan gelukkig wel leren hoe je meer van jezelf kan houden. Zit jij niet goed in je vel, kan je nooit ‘nee’ zeggen of hoor je vaak van mensen dat je beter voor jezelf moet zorgen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Succesvoller leven

Van jezelf houden maakt je leven mooier en moeitelozer en zorgt ervoor dat je makkelijker successen bereikt in je professionele omgeving en je persoonlijke ontwikkeling. Voor de mensen die je graag ziet, zou je door het vuur gaan. Waarom dan ook niet voor jezelf? Jij bent namelijk dé persoon waar je dag in, dag uit mee moet leven.

Negatieve cirkel

Wanneer je niet van jezelf houdt of enkel focust op je negatieve eigenschappen, ga je deze negatieve gevoelens zelf uitstralen én van anderen aantrekken. Soort zoek soort, weet je wel? En zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht waar je moeilijk uitgeraakt. Tijd dus om meer zelfliefde te ontwikkelen!

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

  • Maak een lijst van wat je graag wil doen of bereiken in je leven.
  • Zet deze doelen in volgorde van belangrijkheid en haalbaarheid.
  • Begin met het eerste item op je lijst, hoe klein dit doel ook maar is:
    • Ga eens lekker vroeg slapen.
    • Laat je verwennen met een schoonheidsbehandeling.
    • Ga eens op café met je vriendengroep.
    • Koop die mooie schoenen die je al maanden op het oog hebt.

Je zal zien, het valt best mee om te houden van jezelf!

 

2. Blaak van zelfvertrouwen

Vaak wordt er gezegd: “Zelfvertrouwen heb je – of niet”. En gedeeltelijk klopt deze stelling. We worden allemaal geboren met een dosis zelfvertrouwen. Kijk maar eens naar kinderen: alles wat ze doen is nieuw. Niets is gemakkelijk. Maar heb je al een kind na talloze keren vallen, horen zeggen dat het maar beter blijft zitten, en toch nooit zal leren lopen? Nee, ze twijfelen niet om door te zetten. Dat talent heb ook jij van nature.

 

zelfvertrouwen

 

Zelfvertrouwen is aangeleerd

Anderzijds is zelfvertrouwen hebben een socio-psychologisch gegeven en speelt de omgeving waarin je opgroeit en leeft een grote rol op de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Zo hebben pestgedrag, ziekte op vroege leeftijd, je sociale netwerk, je opvoeding of traumatische gebeurtenissen zoals een zwaar ongeluk of misbruik een groot effect op je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Heb je last van weinig zelfvertrouwen? Dan ben je gelukkig niet gedoemd tot eeuwige onzekerheid. Je kan zelfvertrouwen ontwikkelen, net zoals je een taal kunt aanleren. Het vergt alleen aandacht en oefening aangezien dit gebrek aan zelfvertrouwen jarenlang werd opgebouwd. Het is dan ook belangrijk om stapje voor stapje aan het werk te gaan.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

  • Overloop ’s avonds jouw dag en noteer één ervaring waarbij je zelfvertrouwen belangrijk was.
  • Stel jezelf volgende vragen:
    • Hoe is het gegaan?
    • Ben je tevreden over je durf-stap en zo nee, hoe pak je het morgen aan?
  • Probeer het de volgende dag opnieuw.

 

3. Accepteer jezelf

Wellicht heb je tijdens een sollicitatie al eens je pluspunten en minpunten moeten formuleren. Wedden dat je onmiddellijk een aantal negatieve eigenschappen kon opsommen maar dat je toch wat langer moest nadenken over je positieve kwaliteiten? Je bent heus niet de enige.

Rust in je hoofd

We hebben allemaal wel eens last van zelftwijfel maar wanneer je hier steeds vaker last van krijgt, is het tijd om hier stevig aan te werken. Zelfacceptie zorgt namelijk voor rust in je hoofd én in je hart. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, zal ook je zelfvertrouwen vergroten en laat je je niet langer belemmeren door onzekerheden en twijfels.

Fouten maken is menselijk

Het is erg belangrijk dat je accepteert dat je fouten kan maken. Iedereen maakt fouten en dit is zelfs van cruciaal belang. Want zonder fouten kan je niets leren. Er is bovendien geen slecht of goed: vermijd om op die manier naar je zelf te kijken: je hebt enkel kwaliteiten en groeikansen. Bekijk het vanuit dit standpunt en alles ziet er meteen anders uit.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

  • Neem een pak papier en schrijf op elk blad één kwaliteit en één groeikans. Ga je liever de natuur in? Pak een boekje mee en een pen (of je mobiel met dictafoon applicatie).
  • Doe deze oefening ook eens met een vertrouwd persoon en vraag hem of haar wat jouw kwaliteiten en groeikansen zijn. Wat komt er overeen met jouw zelfbeeld?

 

4. Werk aan een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld maakt je leven makkelijker. Echt waar. Als je positief over jezelf denkt, voel je je kalmer, zelfzekerder en gelukkiger. Dat je een positief zelfbeeld niet op 1-2-3 ontwikkelt is vanzelfsprekend maar een aantal kleine gewoonten veranderen kan al een merkbaar verschil maken.

Hoe zie je jezelf?

Je zelfbeeld vloeit voort uit de manier waarop je naar jezelf kijkt, de manier waarop je over jezelf spreekt en de manier waarop je jezelf vergelijkt met anderen. Beeld je in dat je achter een sluier staat met daar achter een spiegel. Hoe zie je jezelf als je door de sluier kijkt? Is het beeld in de spiegel duidelijk of vaag? Open die sluier en kijk naar jouw ware zelf, ontdek wie jij echt bent.

Vind jezelf aardig

Vaak realiseren we het niet maar in gedachten bekritiseren we onszelf constant. Stop hiermee! Het enige resultaat is namelijk twijfel en onzekerheid. Vergelijk jezelf ook niet steeds met anderen aangezien iedereen uniek is. Dit gedrag is destructief en zorgt er enkel voor dat je je ongelukkig voelt. Wanneer je jezelf begint te steunen in plaats van af te breken, zal je merken dat je vrijer en gelukkig bent.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

  • Kinderen zijn onze beste leermeester.
  • Observeer kinderen of zorg dat je met kinderen kan spelen en leer van hen.
  • Noteer hierna één les die je eruit haalt en pas die toe op je eigen leven.

 

5. Communiceer helder

 Duidelijk communiceren kan heel wat misverstanden, problemen en teleurstellingen in je leven voorkomen. Het is de basis van goede relaties met andere mensen en dit zowel op professioneel en persoonlijke vlak. Helaas is duidelijk communiceren niet altijd even simpel.

 

Duidelijk communiceren

We communiceren continue

In principe communiceren we altijd. Ook als we geen woord uitspreken, spreekt ons lichaam boekdelen. En als we praten, wegen onze woorden zelfs het minst! Lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en intonatie zeggen zoveel meer dan de 7% woorden die belangrijk zijn in communicatie.

Krachtig communiceren

Soms weten we welke boodschap we willen overbrengen maar durven we onze mening niet te uiten. Je mening niet durven geven is vaak gelinkt aan een onzekere houding. Door stap voor stap duidelijk te leren communiceren, ontwikkel je meer zelfvertrouwen én een positiever zelfbeeld. En zo sta je dan weer sterker in je schoenen.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

  • Formuleer affirmaties – dit zijn positief geformuleerde zinnen – tegen jezelf:
    Bijvoorbeeld:

    • Ik floreer bij alles wat ik doe.
    • Ik ben dankbaar voor alles wat ik nu in mijn leven heb.
    • Ik trek steeds de juiste klanten aan voor mijn business.
  • Spreek in de tegenwoordige tijd, alsof je het al hebt of doet.
  • Maak korte zinnen.
  • Gebruik de volgende woorden niet: niet-nooit-altijd-geen.
  • Schrap het woord “maar” uit je woordenschat.

Met de tips en oefeningen in deze blog ontdek je langzaam aan de beste versie van jezelf.

Heb je toch nood aan ondersteuning of een luisterend oor tijdens je reis naar jouw ultieme ik? Of heb je interesse om op de wachtlijst te komen voor één van de workshop van Devijfklaver®?

Boek dan een gratis en vrijblijvend met coach Caroline en kom meteen in actie!