Het maakt niet uit of je op dit moment positief of negatief in het leven staat, het is vaak moeilijk een balans te vinden en niet steeds in uitersten te leven: of heel positief, ofwel heel negatief. Soms hebben we al eens last van weinig zelf liefde, zitten we niet goed in ons vel of weten we niet hoe we optimaal en helder kunnen communiceren naar onszelf toe. Wanneer deze sterk wisselende gevoelens echte belemmeringen worden waar je constant last van hebt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Ben jij vastberaden te kiezen voor een positiever mindset? Dan helpt Devijfklaver® je met deze 5 coole tips graag op weg.

 

 

1. Wat betekent voor jou het woord “positief”?

Misschien vind je het vreemd dat ik met een vraag start. Vaak ligt er een lading op dit woord. We “moeten” positief denken. We “moeten” positief in het leven staan. Daarom wil ik dat je hier even bij stilstaat, wat dit voor jou persoonlijk betekent. Vraag aan 10 mensen wat positief voor hen betekent, en je krijgt tien verschillende interessante definities.

De kracht van je woorden

Wanneer je even stilstaat bij welke woorden je gebruikt in gesprekken, merk je op dat je misschien vaak negatief geladen woorden gebruikt. Er schuilt een enorme kracht in onze uitspraken, maar de meeste mensen zijn zich niet bewust van het grote belang van woorden. We kunnen woorden beschouwen als het fundament van alles wat we in het leven creëren. We gebruiken veel woorden, zonder voldoende te bedenken wat we eigenlijk zeggen en hoe we het zeggen. We besteden niet veel aandacht aan onze woordkeuze. En de meeste mensen doen veel negatieve uitspraken.

Je innerlijke dialoog veranderen

Hoe je tegen onszelf praat is de basis van jouw gedachtewereld, je uitspraken en je handelen, en is zo verantwoordelijk voor de ervaringen die je aantrekt. Vergeet niet dat je woorden macht hebben. Je krijgt macht door verantwoordelijkheid op te nemen voor jouw leven. Je bent verantwoordelijk voor je leven, of je dit nu accepteert of niet. Als je verantwoordelijkheid opnemen voor jouw leven, is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw uitspraken. De woorden en zinnen die je uitspreekt zijn de verlengstukken van jouw gedachten. En mensen hebben zo’n 50.000 gedachten per dag!

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

 • Kies een dag uit om deze oefening te doen waarbij je tijd hebt
 • Observeer wat je denkt en uitspreekt
 • Elke keer als je over iets, over iemand of over jezelf negatief denkt of spreekt, blijf er bij stilstaan
 • Stel jezelf de volgende vragen: van waaruit denk/zeg ik dit nu precies? wat levert het me op door zo te denken/spreken? hoe kan ik het anders/positiever zeggen?
 • Door jezelf hiervan bewust te worden en jezelf niet op de kop te geven, zet je een eerste stap naar een positieve(r) mindset

Je zal zien, dat dit een heel interessante oefening is!

 

2. Over de maan en de zon

Er is een prachtig sprookje over de maan en de zon. “Er was eens een tijd, waarin de zon er nog niet was hier op aarde. Alleen de maan was er, maar zonder licht om zich heen, gehuld in duisternis, koude en eenzaamheid. En omdat er geen licht was, was er ook nog geen dag en de maan wist nog niks over de tijd, of het lang of kort was geweest dat hij al bestond…tot er een ogenblik kwam waarin de eenzaamheid van de maan zo groot werd, dat het hem begon te kwellen en er werd een wens in hem wakker naar iets waarvan hij zelf nog niet wist wat het was? Misschien, wie weet, wenste de maan zo koud en eenzaam om niet meer zo koud en eenzaam te zijn …” Het sprookje gaat nog verder, dit is het begin van het sprookje.

De dualiteit in het leven

Herken je dat? De ene keer loopt alles lekker en vlotjes. Een ander moment zit je plots in een woordenstrijd of een geliefde die zich in een levensbedreigende situatie bevindt. Je bent alle positiviteit kwijt en het lijkt alsof je nooit meer mogelijk is met een blije blik naar het leven te kijken. Dergelijke momenten kan je zwaar op de proef stellen.

De vuurtoren

Ik neem je mee boven in de vuurtoren. Het is nacht en de vuurtoren draait zijn felle licht in alle richtingen zodat de boten kunnen situeren waar ze zich bevinden op de oceaan. Alle situaties worden belicht, zodat er kan ingegrepen worden bij noodgevallen. Je kan enkel die noodgevallen zien en ernaar handelen als het licht erop schijnt

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

 • Denk aan een situatie waar je het heel moeilijk had door een plots verlies van een dierbaar persoon.
 • Er gaat van alles door je heen: verdriet, ongeloof, boosheid, angst …. de metafoor van de maan.
 • Nadat je die gevoelens hebt ervaren, en ook dient te ervaren… heb ik het volgende voorstel: denk aan de bijzondere momenten met deze persoon, hoe is dat ? Waar voel je dat in je lichaam? Welke gezichtsuitdrukking heb je ? Misschien doorheen je tranen, een glimlach, een gedachte aan een bijzonder moment samen ?
 • De metafoor van de zon, we brengen donker en licht bij elkaar. Licht en donker. Verdrietig en blij.

 

3. Het hier en nu

 

 

Herken je dat, dat je zo vaak ofwel met het verleden ofwel met de toekomst bezig bent? Het hier en nu lijkt een lastig iets om bij te blijven. Sommige mensen zijn zo onrustig, en slagen er niet in om in dit moment te zijn. Vind je het ook moeilijk om eenvoudigweg in dit moment te zijn? In het moment te zijn met dat wat er is? Het is net alsof je steeds verder wil rennen naar iets, naar wat ?

Surfen op de golven van het leven

Jonge kinderen gaan vaak helemaal op in wat ze aan het doen zijn. Ze zijn in het hier en nu. Dat ze een half uur geleden gevallen zijn en zich pijn deden, zijn ze al vergeten. Of de surfer die zicht moet focussen om liefst de ganse tijd rechtop zijn surfplank wil blijven! Laat je leiden door de flow en zet je positieve mindset op ON.

Wees mild voor jezelf

Geen idee of jij dit zo ervaart, dat je veeleisend bent naar jezelf toe? Je doet hard je best om altijd positief te zijn en je geef jezelf op je kop omdat je vindt dat je “het niet goed doet”. Je duwt de negatieve gedachten weg, en het lijkt wel alsof ze zich verdubbelen. Hoe harder je die negatieve denkpatronen wegduwt, hoe meer ze op je afkomen. Gaat er een licht in je op?

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

 • Neem een A4 papier
 • Deel je blad in 2 kolommen
 • Aan de linkerzijde schrijf je alle negatieve gedachten die je in je opkomen
 • Blijf schrijven tot je voelt dat ze uit je systeem zijn
 • Schrijf nu op de linkerkolom en transformeer de negatieve zinnen naar positieve
 • Schrijven met de hand werkt op het onderbewustzijn en gaat het herprogrammeren op die manier

 

4. Trek erop uit

Hoor je dat ook vaak of heb je het zelf al meermaals ervaren, dat als je op reis bent geweest je met een andere blik kijkt naar het leven? Welke plekken geven jou rust? Op welke plekken laadt jouw batterij op? Op welke momenten merk je bij jezelf dat je dat wat je misschien overkomen is, je gemakkelijker relativeert en waar jij tot het besef komt dat er voor elke issue een antwoord is?  De natuur kan je rust geven: de zee, de bergen, het park, je tuin…

 

 

Flow

De flow zie ik als onze bekende navigatiesystemen waarbij je kiest om een drukke weg te nemen of een alternatieve weg. Ben jij al bij een welbepaalde instelling halsstarrig gebleven ook als je uitkwam op een doodlopende weg? Of stelde je je navigatiesysteem bij zodat je weer verder je weg kon gaan? Laat je niet afhangen van “het is nu eenmaal zo” doch kijk hoe je een situatie weer in de flow set kan instellen.

Elke dag is een nieuwe start

Perfectionisme loert om te hoek. Je wil nu eenmaal die positieve(r) mindset bereiken en geeft jezelf op de kop omdat je wel veel negatieve gedachten had de vorige dag. Gaat er een licht in je op? Het is knap dat je jezelf nu meer observeert hoe je denkt en hoe je spreekt, en onthou: relax! Elke dag betekent een nieuwe frisse start. Giet er een scheut humor over, neem het leven niet te serieus.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

 • Schaf je een schrift aan om op je nachtkast te houden
 • Schrijf elke avond 7 dingen op waar je dankbaar voor bent
 • Overloop de dag: wat ging er goed, wat kon er anders als je daar invloed op had?
 • Kies één werkpunt die je anders aanpakt de volgende dag of het volgende moment dat het de kop opsteekt

 

5. Dichtbij jezelf

 

 

Waar je ook bent, je bent altijd bij jezelf. Je kan jezelf nooit ontlopen, ook al denkt je ego dat dit kan. Dichtbij jezelf zijn en daarvan kunnen genieten, dat is het mooiste geschenk dat je jezelf geeft.  Daarvoor is zelf liefde nodig en zelfvertrouwen. Het is niet omdat je jarenlang niet genoeg van jezelf hebt gehouden, dat deze zelf liefde niet meer mogelijk is. Laat je niet vangen door de dooddoener “Het is wat het is”.

Lastig

Soms wordt je moe van jezelf. Je draait van een verbinding met jezelf waardoor je kan omgaan met verschillende gekleurde situaties in je leven naar de andere kant van de weegschaal. Je hebt vaak het gevoel dat je weer vanaf nul moet beginnen en wie weet hoeveel keren, je je positieve intentie om die positiever mindset te bereiken, wil opgeven. Leer omgaan met het lastige, want ook dit is deel van het leven.

In de praktijk

Ga eens aan de slag met volgende oefening:

 • Waar je nu op dit moment zit of staat, blijf daar.
 • Kijk een meter om je heen en vraag jezelf af: wat is het eerste waar ik mee aan de slag ga? Wat heb ik hier te leren?
 • As je de meter om je heen onderzocht hebt en daarvoor actie hebt ondernomen, verbreed dan deze cirkel.
 • Stap voor stap vertragen. Dan ga je sneller!

Met de tips en oefeningen in deze blog ontdek je langzaam aan je positieve(r) mindset.

Heb je toch nood aan ondersteuning of een luisterend oor tijdens je reis naar jouw ultieme ik? Of heb je interesse om op de wachtlijst te komen voor één van de workshops van Devijfklaver®?

Boek dan een gratis en vrijblijvend gesprek met coach Caroline en kom meteen in actie!