Zelfreflectie en vrijheid, hoe kan je deze twee begrippen met elkaar verbinden? Ja, dit is absoluut zo en zoals jullie wellicht weten of misschien niet, de blogs van DEVIJFKLAVER® worden steeds geschreven vanuit eigen ervaring. Elk item dat wordt beschreven is zélf geleefd, verwerkt en getransformeerd zodat Caroline van DEVIJFKLAVER® jullie op haar directe én authentieke manier jou leert de beste versie van jezelf te worden in dit boeiende en verrijkende leven.

Heb jij nood aan zelfreflectie?

Stel: je piekert over een situatie uit het verleden of het actuele leven. Die situatie gaat over een gebeurtenis die jou persoonlijk echt diep heeft geraakt of het kan ook te maken hebben met iemand in jouw leven die een belangrijke plaats in je leven heeft. Je merkt bij jezelf of je hebt het gevoel dat je in cirkels draait. Je blijft over de situatie en de persoon piekeren en het is net alsof het steeds donkerder wordt in je hoofd. Herkenbaar? Wat je misschien ook bij jezelf merkt is dat je het gevoel hebt dat het de “schuld” is van de situatie of van die andere persoon is. Je bent overtuigd dat jij geen verantwoordelijkheid draagt. Dit kan een teken zijn van een gebrek aan zelfreflectie.

 

Zelfreflectie kan je ontwikkelen

Zelfreflectie betekent absoluut niet dat er iets verkeerd met je is. Er is valt echt niks te “fiksen”. Wanneer je met mij aan de slag gaat,  laat ik jou kennismaken met de kracht van metaforen, bijvoorbeeld deze van de vuurtoren. Wat doet een vuurtoren? Het licht van de vuurtoren draait 360° rond, wat betekent dat hij overal zijn licht laat schijnen en…dus de MOGELIJKHEDEN belicht!  Zo is het ook met één van de 5 pijlers van DEVIJFKLAVER® , alles begint met het woord ZELF – zelfvertrouwen, zelfreflectie, zelfbeeld, zelfacceptatie en (zelf)communicatie! Dus… zelfreflectie is cool, is tof, is fantastisch boeiend! Oke, misschien moet je af en toe even slikken over hoe je situaties en mensen in je leven met een hakmes beoordeelde, maar so what? NU ben JIJ bereid op de vuurtoren-manier je leven te belichten! Cool! Maakt ook helemaal niet uit hoe lang je op deze planeet leeft of niet. Het feit is dat je nu er met andere ogen naar WIL kijken. Daar draait het om!

En nu?

Ben jij net zoals ik een DOE persoon? Wil jij ook in actie komen en slaak jij ook een zucht bij de zoveelste theorie? Herkenbaar? Dan zijn wij absoluut een match, want de kracht van eenvoudige tips en acties zorgen voor resultaat.

 

Schaf je een schrift aan

Kies één moment of situatie waarbij je het moeilijk had en van jezelf vond dat je anders had kunnen reageren.

Verdeel je blad met een verticale lijn in twee.

Noteer aan de linkerkant ongebreideld wat er in je opkomt, alles is okay ook de negatieve zaken – schrijf alles op wat je er in je opkomt.

Noteer rechts: neem een (figuurlijk of letterlijk) spiegel en vraag jezelf welke bijdrage jij in deze situatie hebt.

Hoe kan je de situatie veranderen zodat je je innerlijk vrij en compleet voelt?

Het is veilig niemand leest het en raak je er niet aan uit, vraag een gesprek aan als je deze patronen van de zaken buiten jezelf te leggen echt ten gronde wil afleren voor jouw eigen geluk en jouw persoonlijke innerlijke vrijheid.

 

Heeft het met iemand te maken?

Nadat je in je schrift hebt geschreven, neem je je telefoon en bel je de persoon in kwestie op.

Wat je niet doet: het gesprek voorbereiden wàt je wil zeggen aan deze persoon!

Wat je wél doet en wil bereiken is dat jij weer compleet met jezelf en de ander.

Hoe weet je dat je compleet met de ander en/of een situatie? Wees gerust, dit ervaar je absoluut. Daar hoef je niet over na te denken.

 

Extra direct toepasbare tips

Stel de volgende vragen over iemand of een situatie.

Is het waar?

Hoe lang heb ik deze overtuiging?

Heb ik hier ooit over gecommuniceerd of was het enkel een gesprek met mijzelf in mijn hoofd?

Werkt deze manier nog voor mij in mijn leven m.a.w. word ik hier blij van?

 

Maak jezelf COMPLEET in relatie met de andere persoon of situatie.

Wil jij ook leren hoe je deze vrijheid kan bereiken door middel van zelfreflectie? Wil jij ervaren dat het geen fabeltje is en wil jij deze vrijheid echt bereiken? Kan jij tegen een weerwoord van Caroline van DEVIJFKLAVER® met de beste intenties om jou te zien groeien en helemaal in het leven te staan? Boek dan een gesprek met mij want dan sta ik als coach graag voor je klaar. Ik vind het geweldig om met je samen te werken!

“Life is an adventure, be an explorer. 

You can’t start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one.”

En nu is het aan jou om actie te ondernemen!

Schrijf je in voor één van de komende workshops.
Meld je vandaag nog aan voor een gratis gesprek!
Boek 2 afspraken zodat je 60 minuten met mij in gesprek kan gaan. Je bent meer dan welkom via een zoom meeting online of live in de praktijk van Devijfklaver®.