Zelfvertrouwen, er wordt veel over gezegd en geschreven. Duizenden boeken, cursussen … vraag ernaar en het bestaat. En hoe doe je dat, zelfvertrouwen krijgen en vooral behouden? Herken je dat, je volgde misschien een training rond zelfvertrouwen en de dagen die op de training volgen, ervaar je een boost en denk je: ik ben er! Eindelijk barst je na al die jaren zoeken van zelfvertrouwen en straal je het uit naar je ganse omgeving. En dan gebeurt er iets in je leven, waardoor je je helemaal omver geblazen voelt en je merkt dat je weer bij “af” bent. Wat nu?

Heb jij nood aan (meer) zelfvertrouwen?

Stel: je piekert over een situatie uit het verleden of het actuele leven. Die situatie gaat over een gebeurtenis die jou persoonlijk echt diep heeft geraakt of het kan ook te maken hebben met iemand in jouw leven die een belangrijke plaats in je leven heeft. Je merkt bij jezelf of je hebt het gevoel dat je in cirkels draait. Je blijft over de situatie en de persoon piekeren en het is net alsof het steeds donkerder wordt in je hoofd. Herkenbaar? Wat je misschien ook bij jezelf merkt is dat je het gevoel hebt dat het de “schuld” is van de situatie of van die andere persoon is. Je bent overtuigd dat jij geen verantwoordelijkheid draagt. Dit kan een teken zijn van een gebrek aan zelfreflectie.

 

Zelfvertrouwen kan je ontwikkelen

Geen of weinig zelfvertrouwen betekent absoluut niet dat er iets verkeerd met je is. Er is valt echt niks te “fiksen”. Wanneer je met mij aan de slag gaat,  laat ik jou kennismaken met de kracht van metaforen, bijvoorbeeld deze van de vuurtoren. Wat doet een vuurtoren? Het licht van de vuurtoren draait 360° rond, wat betekent dat hij overal zijn licht laat schijnen en…dus de MOGELIJKHEDEN belicht!  Zo is het ook met één van de 5 pijlers van deVijfklaver , alles begint met het woord ZELF – zelfvertrouwen, zelfreflectie, zelfbeeld, zelfacceptatie en (zelf)communicatie! Dus… zelfreflectie is cool, is tof, is fantastisch boeiend! Oke, misschien moet je af en toe even slikken over hoe je situaties en mensen in je leven met een hakmes beoordeelde, maar so what? NU ben JIJ bereid op de vuurtoren-manier je leven te belichten! Cool! Maakt ook helemaal niet uit hoe lang je op deze planeet leeft of niet. Het feit is dat je nu er met andere ogen naar WIL kijken. Daar draait het om!

 

En nu?

Ben jij net zoals ik een DOE persoon? Wil jij ook in actie komen en slaak jij ook een zucht bij de zoveelste theorie? Herkenbaar? Dan zijn wij absoluut een match, want de kracht van eenvoudige tips en acties zorgen voor resultaat.

 

Het zelfvertrouwen levenswiel

Laten we creatief zijn en neem een A3 blad of een papier van een flipchart.  Teken een grote cirkel en deel die in als een taart in 8 stukken. Schrijf per stuk de volgende gebieden:

 • sociale relaties
 • plezier en ontspanning
 • financiële situatie
 • gezondheid en welzijn
 • persoonlijke ontwikkeling
 • intieme relaties
 • fysieke omgeving
 • loopbaan en realisaties

 

Noteer de gebieden op elk stuk en nummer met welk gebied je het eerst begint. Je hoeft de volgorde niet aan te houden van bovenstaande opsomming. Neem dan twee kleuren die je vooraf bepaald waarmee je eerst en vooral aanduidt op een schaal van 0-10 hoeveel je scoort nù in je leven. Met het tweede kleur vraag ik je te noteren – als je het wenst te veranderen – welke score je wil voor de nabije toekomst. Wat de nabije toekomst is? Dat bepaal jij zelf: op 1 maand, 3 maand, 6 maand of een jaar.

Ben je overprikkeld door wat je allemaal wil veranderen?

Enkele hulpmiddelen:

 • wat is het belangrijkste voor jou?
 • welk gebied noteerde je het eerst op je levenswiel?
 • welk wil je het liefst en denk je dat het niet lukt?
 • geraak je er niet wijs uit: vraag het aan Caroline.

 

Maak jezelf COMPLEET in relatie met de andere persoon of situatie.

Wil jij ook leren hoe je deze vrijheid kan bereiken door middel van zelfreflectie? Wil jij ervaren dat het geen fabeltje is en wil jij deze vrijheid echt bereiken? Kan jij tegen een weerwoord van Caroline van deVijfklaver met de beste intenties om jou te zien groeien en helemaal in het leven te staan? Boek dan een gesprek met mij want dan sta ik als coach graag voor je klaar. Ik vind het geweldig om met je samen te werken!

“Life is an adventure, be an explorer. 

You can’t start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one.”

En nu is het aan jou om actie te ondernemen!

Meld je HIER aan voor een gesprek !