Word (h) eerlijk en gelukkig nuchter!

Professionele Hulp bij Alcoholisme
Laat dat eerste glas alcohol staan. Hoezo?

We hebben het een hele tijd niet door… tot het moment dat we beseffen dat we alcohol nodig hebben om tot rust te komen en te ontspannen.

De redenen waarom we drinken verschuilen een andere problematiek. Heerlijk rozig worden van dat glaasje wijn, en de andere die volgen: het is zo herkenbaar!

Het verhaal van César – om redenen van anonimiteit is de naam van deze persoon veranderd – een van de vele verhalen. 

César was als kind al een heel onzekere jongen. Hij was één van de kinderen uit een landbouwgezin. Hij werkte al vroeg mee in het bedrijf en alcohol was altijd ter beschikking, omdat er veel klanten op bezoek kwamen en het “hoorde” dat er een druppel bij de koffie werd gegeven bijvoorbeeld. Toen hij als tiener begon uit te gaan, merkte hij eerder bij toeval dat hij zich veel zekerder voelde tegenover de meisjes, als hij een paar glazen alcohol had gedronken. Hij merkte ook toen hij ouder werd en ook huwde, hij langer kon doorwerken met een extra trappist. Zo ontstond een alcoholprobleem zonder dat hij er erg in had. 

Het werd zo erg dat hij als hij ‘ s morgens met een houten kop en bevende handen wakker werd, hij dit kon doen overgaan door een glas of twee alcohol te drinken. 

Op een dag had hij zoveel gedronken dat zijn familie hem vond op de grond. De ambulance kwam hem halen, en bij onderzoek kreeg hij een ernstige verwittiging en werd hij opgenomen om te ontwennen. 

Sindsdien, tientallen jaren later, is César een gelukkig nuchtere man en lost hij steeds in nuchterheid zijn dagelijkse problemen op. Hij is een fervent voorstander geworden van nuchterheid. 

Vanaf 18 mei 2022 de eerste Podcast met o.a. interessante interviews met “gewone” mensen die dit probleem hebben aangepakt en (h)eerlijk en gelukkig nuchter door het leven gaan.

Herkenbaar?

Elke keer je een fles wijn opendoet, ben je van plan maar 2 glaasjes te drinken.

Je neemt de eerste stok, en je voelt meteen de alcohol in je lichaam die je ontspant. Je geniet met volle teugen van dat eerste glas. Je merkt dat het snel leeg is, en je verwent jezelf met een tweede glas.Een uur of maximum twee uur later is de fles leeg…

Als je weggaat met vrienden hoort er altijd alcohol bij, normaal toch?

Je vindt het heerlijk om met vrienden uit te gaan, lekker te gaan tafelen en goede wijnen uit te kiezen. Doch na een 5-tal glazen proef je eigenlijk die dure wijn niet meer, en heb je de volgende dag die kater te verwerken.

Ben je een thuisdrinker of een sociale drinker?

Veel vrouwen, net zoals ik, drinken thuis. Veel kan er niet mislopen denk je. Tot je black-outs krijgt en zelfs hallucinaties. Je probeert het te verstoppen voor de buitenwereld dat je elk weekend vroljk een fles wijn of meer gaat kopen, en je vastbesloten bent het “deftig” te houden want je wil nog veel “doen” dat weekend. In de buitenwereld hou je je deftig ga je (bijna) nooit over de schreef. Tot je van je vrienden hoort, dat je verbaal toch nogal grof uit de hoek kwam die avond…

Heb je concentratieproblemen en ben je vaak heel prikkelbaar?

Alcohol heeft een zeer negatief effect op onze hersenen en gaat ook onze wilskracht ferm naar beneden halen. Ons tolerantiedrempel verlaagt met rasse schreden, en prikkelbare reacties zijn daar het gevolg van. We hebben het niet zo door, maar meer en meer mensen gaan je mijden of je niet meer uitnodigen om samen op stap te gaan tijdens het weekend.

Er is een oplossing!

Wil je opnieuw het leven met een heerlijk helder hoofd beleven?

De eerste stap is dat jij gewoonweg beseft dat je te veel drinkt. Het heeft niet zoveel zin dat je omgeving je zegt:”Zou je niet wat minder drinken?” Wellicht of misschien niet heb je dat al wel es geprobeerd maar lang hield je het niet vol.

Aanvaarden dat je een probleem hebt.
Die trotse kop van ons die zo lang als mogelijk dit probleem wegduwt, want welk leven heb je nog zonder een lekker glaasje….
Bereid zijn hulp te ontvangen.
Nadat je hebt ingezien dat je echt een probleem hebt, is het zeer krachtig om hulp te vragen en te ontvangen. Een hand die naar je uitreikt om je te helpen, sla je deze keer niet meer af.
Oud gedrag veranderen naar nieuw constructief gedrag.
De fles was jarenlang je vriend, en je sloot je af van de buitenwereld om zo veel mogelijk met je vriend samen te zijn. Je zegde afspraken af om toch zo veel mogelijk tijd te hebben om te drinken en ook om de katers te verwerken. Nu komt er tijd vrij doordat je je eerste stappen zet naar nuchterheid. En daar gaan we mee aan de slag.
Van slachtofferrol naar verantwoordelijkheid opnemen.
De uitvluchten en de excuses waarom je drinkt of dronk, neem je bloedeerlijk samen met je coach onder de loep. Geen enkele gebeurtenis is een reden om naar het glas te grijpen. We kijken naar jouw leven, naar jouw patronen en leggen alles bloot, op een veilige en behapbare manier.
Jouw omgeving onder de loep nemen.
Nee leren zeggen tegen dat eerste glas. Nee zeggen als jou alcohol wordt aangeboden. Hoe ga je om als je nog wil vertoeven in de bekende omgevingen waar je uitging en toch bewust hebt gekozen voor nuchterheid? Of ga je die beter uit de weg? Wie ben je zonder alcohol?

Hoe maak je de koorden los die jou beletten een ander leven te leiden?

 

 

Kiezen voor nuchterheid geef je opnieuw een rijk en boeiend leven, meer dan ooit tevoren!

Geef me Kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, Moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en Wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.

Samen een duidelijk plan ontwikkelen in wat jij wil.

We gaan samen op zoek naar de waarom van je situatie. We werken aan een plan om daar los van te komen. Zo stel je een helder plan op voor waar jij heen wil.

Vind de motivatie om aan jezelf te werken.

We onderzoeken waarom je op een bepaalde manier naar de dingen kijkt en hoe je ermee omgaat. En hoe je daarvan los komt en er op een constructieve manier je leven opnieuw mee creëert. Het leven dat jij wilt! Dit door binnen in jezelf de inspiratie en de kracht te vinden.